KENAPA TUBUH KITA MEMERLUKAN SUPPLEMENT
===========================================
>>Tubuh kita memerlukan dos vitamin yang tinggi daripada sumber makanan seharian.Vitamin daripada makanan tidak mencukupo bagi kesan pencegahan penyakit anti penuaan
>>Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin tercemar.Penggunaan baja sintetik
dan racun perosak mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut
>>zat makananmudah hilang semasa proses pengangkutan,penyimpanan dan penyediaan
>>Gangguan penyerapan zat makanan di dalam tubuh berlaku akibat pengambilan pil penahan sakit,laksatif dan ubat-ubatan,alkohol dan antibiotik.
>>Amalan diet yang tidak sihat seperti pengambilan kafein berlebihan,lemak,gula dan garam telah mengurangkan simpanan mineral dan mengganggu penyerapan mineral
.
>>gaya hidup masa kini dengan kehidupan mencabar sibuk dan stress menyebabkan kurangnya penjagaan diri dan mengakibatkan masalah kesihatan.
>>Kurangnya penyediaan makanan sihat dirumah dan gemar makanansegera yang tinggi kandungan MSG merupakan penyumbang kepada masalah kesihatan.
>>Persekitaran yang tercemar dan imunisasi yang lemah akibat kekurangan mineral dan vitamin telah menyebabkan tubuh badan mudah dihinggapi penyakit.
14 JENIS MAKAN YANG MEMBANTU MEMBAKAR LEMAK
===========================================
14 MAKANAN YANG MEMBANTU MEMBAKAR LEMAK
JITRA, 20 Jan( HPM)– Bawang Putih mengandungi antibakteria yang membantu mengurangkan kolestrol dan lemak yang tidak sihat dimana minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak serta berfungsi membersihkan badan dari dalam.
Epal mengandungi bahan kimia yang dipanggil ‘pectin’ juga boleh didapati dalam buah beri dan khasiat kacang soya pula mengandungi lecitin yang mampu menghalang pembentukan lemak.
Mengandungi vitamin c serta dikenali sebagai asid ascorbik yang berfungsi untuk membakar lemak dan menghalang pembentukan lemak yang terkandung di dalam buah sitrus seperti limau, oren dan lemon .
Asparagus mengandungi kimia ‘asparagin’. Ia sejenis ‘alkaloid’ yang membantu kitaran dan mempertingkatkan fungsi buah pinggang dan tauge adalah Sayuran yang mengandungi banyak khasiatnya terutama vitamin C yang kaya dengan protin yang membantu mempertingkatkan sistem metabolisme.
Lobak merah juga mengandungi karotina iaitu sejenis vitamin a yang mana membantu membersihkan system penghadaman dalam badan membuang sisa lemak dengan cepat serta seleri mengandungi kalsium dan mempunyai tahap magnesium tinggi.
Timun turut mengandungi sulfur dan silikon. juga untuk kebaikan buah pinggang untuk membersihkan asid urik. tomato mempunyai tahap tinggi vitamin c dan ‘asid citricmalic- oxalic’ yang mana ia mempercepatkan proses metabolik. untuk kebaikan buah pinggang juga, asid berkenaan membantu seseorang membuang air berlebihan.
Oat membantu membersihkan organ dalam badan kerana mengandungi sulfur dan iodine yang membantu membersihkan membran dalam perut dan intestine serta kobis juga adalah makanan terbaik yang membantu mengurangkan lemak. teh hijau adalah kafein yang boleh mengurangkan tahap ‘plasma triglyseride’ dan membakar lemak.
No comments:
Post a Comment